אחת הסיבות השכיחות ביותר בישראל לזכאות להחזרי מס היא שינוי בעבודה במהלך השנה. מאחר ששכירים משלמים מס מדי חודש לפי תחזית שנתית, שינויים בשכר החודשי לאורך השנה עלולים לגרום לגביית מס עודפת. לדוגמה, אדם שהשתכר 15,000 ש״ח בחודש למשך חצי שנה ולאחר מכן לא עבד בשאר השנה, עשוי להיות זכאי להחזר, כיוון שההכנסה השנתית הממוצעת שלו בפועל עומדת על כ-7,500 ש״ח בלבד.
משיכה מקרן הפנסיה מלווה לרוב במס גבוה של 35% מהסכום שנמשך. אבל לא כולם מודעים לכך שבמקרים מסוימים ניתן להתחשב במס הזה במסגרת הדו"ח השנתי למס הכנסה, ולבצע קיזוז מול תשלומים אחרים שבוצעו במהלך השנה. כתוצאה מכך, ייתכן שתקבלו חזרה חלק מהמס שכבר שולם – גם אם חשבתם שאין דרך להשיב אותו.
אם תרמתם במהלך השנה למוסד ציבורי בעל אישור לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה – ייתכן ואתם זכאים להחזר מס. המדינה מעודדת תרומות למטרות ציבוריות, ומציעה החזר בגובה של 35% מסך התרומה (בכפוף למינימום שנתי של 190 ש"ח). לדוגמה, תרומה של 1,500 ש"ח יכולה להחזיר לכם כ-525 ש"ח למס הכנסה.
הורים גרושים שמשלמים מזונות לילדיהם עשויים להיות זכאים להטבת מס משמעותית בדמות נקודת זיכוי. ניתן לדרוש את ההטבה הזו גם עבור שנים קודמות – עד שש שנים לאחור. בהתאם לרמת ההכנסה והתשלומים שבוצעו, מדובר בהחזר שעלול להגיע גם לעשרות אלפי שקלים לאורך השנים.
אם הילד שלכם לומד בחינוך מיוחד או עבר ועדת השמה – ייתכן שמגיעות לכם שתי נקודות זיכוי ממס הכנסה בכל שנה. ההטבה הזו ניתנת גם רטרואקטיבית עד 6 שנים אחורה, ובהתאם לגובה המס ששולם – החזר המס יכול להגיע גם לעשרות אלפי שקלים. במקרים מסוימים ההחזרים חצו את רף ה־30,000 ש"ח!
השקעתם בשוק ההון? הרווחתם — תשלמו מס. הפסדתם — חבל, אבל זה קורה.
מה שלא תמיד מספרים לכם זה שאפשר לקזז רווחים והפסדים משנים שונות, וכך להפחית משמעותית את תשלומי המס שלכם.
החדשות הטובות? גם אם לא עשיתם את זה בזמן אמת, החוק מאפשר לבדוק ולבצע את הקיזוז רטרואקטיבית – עד שש שנים אחורה.